RSS2.0

Googler sesli/görüntülü sohbet hizmetine başlıyor

22 Ağustos 2007 Çarşamba




Google sesli/görüntülü sohbete başlıyor

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, sesli ve anında mesaj hizmeti vermeye başladı.
Google hizmetlerini çeşitlendirme peşinde
Halen bu tür hizmetleri Skype, Microsoft ve Yahoo gibi servis sağlayıcıları sunuyor.
Google Talk adı verilen yeni hizmet sayesinde elektronik posta hesabı olan kullanıcıların bilgisayar, mikrofon ve hoparlörler yardımı ile sohbet edebilmesi sağlanıyor.
Google'ın bu pazarda kendisine yer edinmek için geçtiğimiz aylarda halka açılan hisselerden elde edilen 4 milyar dolar geliri kullanacağı iddia ediliyordu.
Ancak Google, Talk (Konuşma/Sohbet) adını verdiği hizmeti, diğer şirketlerin hizmetleri ile beraber kullanılabilecek şekilde sunma sözü verdi.
Google Talk, anında mesajlaşma imkanı da veriyor. Ancak Skype ya da Vonage gibi servis sağlayıcıların aksine, Google'ın hizmetleri cep telefonlarını ya da sabit hatları arama gibi bir özellik içermiyor.



'Eksik parça'
İnternet üzerinden sağlanan telefon hizmetlerine talepte patlama bekleniyor. Çünkü tüketiciler, hem daha ucuz ücretle telefonlarını kullanmanın hem de hızlı internet bağlantılarından faydalanmanın yollarını arıyorlar.
Google gelir getirici yeni yöntemler bulmak peşinde. Şirket bu amaçla geçen yıl sınırlı sayıda kulanıcı için ücretsiz bir elektronik posta hizmeti sunmaya başladı.
Şimdi, sınırsız kullanıcıya bu hizmeti sunmak için gerekli izinlere kavuşmuş durumdalar.
Gmail Google'ın en yeni ürünlerinden
Gmail adı verilen bu hizmet Google'a para kazandırıyor.
Google, elektronik mesajların içeriğine uygun olarak, mesajın yanlarına ufak reklamlar yerleştiriyor.
Aynı şekilde, hafta başında da kişisel bilgisayarların donanımı içinde arama yapmayı sağlayan motorunu, yenileyerek piyasaya sundu. Bu hizmet, internet ortamındaki arama motoru ile uyumlu olarak çalışıyor.
Google Talk kapsamında pek fazla reklama yer verilmesi düşünülmüyor. Google bunun yerine, hizmetin insanları Gmail'e üye olmaya teşvik etmesini umuyor.
Kelsey Group adlı araştırma şirketi uzmanlarından Greg Sterling, yeni hizmet için "Bu, Google'ın daha büyük bir internet medya oynatıcısı olma stratejisi içindeki eksik parçaydı" diye konuşuyor.
Google Talk, açık bir yazılıma dayanıyor. Yani Google, bu teknolojinin başka internet sitelerine ve uygulamalarına yerleştirilmesine izin veriyor.
Google böylece, birey ve şirketlerin bu hizmeti kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Google, ayrıca insanların başka servis sağlayıcıları kullananlarla konuşmalarına da imkan vermek istiyor. Yani örneğin bir Yahoo kullanıcısı ile Google Talk kullanıcısı, doğrudan haberleşebilecek.
İçeriği görülemeyen, kapalı yazılımlar kullanan rakip şirketler şu anda bu imkanı sağlayabilecek durumda değil.
Ancak uzmanlar yine de, milyonlarca abonesi olan Yahoo, AOL ve Microsoft gibi rakipleri ile arayı kapatmak için katetmesi gereken çok yol olduğunu söylüyorlar.
Google Talk'un deneme sürümlerine internette ulaşılabiliyor.
http://www.google.com/talk/

0 yorum: